Het verduurzamen van je monumentale pand. De rol van glas

Wil je als eigenaar of beheerder van een monumentaal pand je gebouw verduurzamen zonder afbreuk te doen aan de unieke historische uitstraling? Dan sta je voor een fikse uitdaging. Een belangrijk aspect bij verduurzaming is het gebruik van glas. In deze blog kijken we hoe je over kunt stappen op energie-efficiënt glas terwijl je geen afbreuk doet aan de esthetiek van je pand.

Het behoud van historische uitstraling met energie-efficiënt HR-glas

Monumentale panden hebben vaak prachtige ramen – al dan niet glas-in-lood – en bijzondere architectonische details die kenmerkend zijn voor de historische waarde. Het gebruik van 3-4-3 HR glas biedt de mogelijkheid om deze historische elementen te behouden, terwijl de isolerende eigenschappen van het glas worden verbeterd. Het dunne, isolerende glas met een speciale coating zorgt voor een betere thermische isolatie zonder dat je concessies moet doen aan de uitstraling en het karakter van het pand.

Energie-efficiëntie en duurzaamheid

Het verduurzamen van een monumentaal pand gaat hand in hand met het verbeteren van de energie-efficiëntie. Door het gebruik van 3-4-3 HR glas wordt warmteverlies geminimaliseerd en kou buiten gehouden. Dit draagt niet alleen bij aan een aangenamer binnenklimaat, maar ook aan het verlagen van de energiekosten. Door te kiezen voor innovatief monumentaal glas, zoals het energie-efficiënte 3-4-3 HR, lever je een waardevolle bijdrage aan de duurzaamheid van het pand en het verminderen van de CO2-uitstoot.

Verduurzaming in de praktijk: het HKU Utrechts Conservatorium

In onze vorige blog schreven we al over het na-isolatieproject van het HKU Utrechts Conservatorium waarvoor we werden ingeschakeld. We verwijderden het enkel glas, freesden de sponningen en plaatsten superdun monumentaal isolatieglas met de specificatie 3-4-3 HR. Bovendien hebben we in bijna het gehele pand het glas-in-loodwerk hersteld, maar deze keer met isolatieglas, gebaseerd op enkele nog aanwezige glas-in-loodpanelen als voorbeeld. Vergeet alleen niet de vergunning aan te vragen 😉

Meer weten?

Of je nu een monumentaal pand beheert of gewoon interesse hebt in het verduurzamen van gebouwen, het gebruik van 3-4-3 HR glas is een interessante optie. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe ALL-IN GLAS jou kan helpen bij het realiseren van jouw glasprojecten, hoe uitdagend ook. Dat kan via mail of bel naar 030 231 06 94. We leren je graag kennen.