Technologie en duurzaamheid komen samen in thermochroom glas

Eind oktober vorig jaar brachten we van ALL-IN GLAS een bezoek aan TNO in Geleen. Daar maakten we kennis met een speciale coating die in staat is om een HR++-effect te creëren. Deze thermochrome coating heeft de eigenschap om zonlicht te weerkaatsen, dan wel naar buiten, dan wel naar binnen, de woning in. Daardoor heeft het een temperatuurregulerende werking. In deze blog delen we wat deze innovatieve coating zo bijzonder maakt en hoe het de toekomst van glas kan veranderen.

Het verhaal achter de coating: technologie voor duurzaamheid

Door deze thermochrome coating, ontwikkeld in het Brightlands Materials Center – een samenwerking tussen TNO en de provincie Limburg – aan te brengen op glas, ontstaat een innovatief soort glas: thermochroom glas. Door slim gebruik te maken van zonlicht, kan het de temperatuur binnen reguleren zonder elektriciteit te verbruiken. Dit maakt het niet alleen duurzaam, maar ook superkostenefficiënt op de lange termijn.

Wat is thermochroom glas?

Thermochroom glas reageert op temperatuurveranderingen. Als de binnentemperatuur lager is dan 21 graden Celsius, zal de coating zonnewarmte doorlaten, waardoor het huis wordt verwarmd. Als de binnentemperatuur 21 graden Celsius of hoger is, weerkaatst de coating het zonlicht naar buiten, waardoor het binnen koeler blijft. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat, ongeacht de buitentemperatuur.

Voordelen van thermochroom glas

De voordelen van thermochroom glas zijn flink. Het zorgt niet alleen voor aanzienlijke energiebesparing, maar draagt ook bij aan een lagere CO2-uitstoot. Bovendien blijft het glas transparant en laat het zichtbaar zonlicht door, wat bijdraagt aan een comfortabele leefomgeving. In Nederland alleen al kan de toepassing van thermochroom glas jaarlijks tot 638 euro per woning besparen en de CO2-uitstoot met 4,5 Mt verminderen.

De potentie voor energie-efficiëntie

We hoeven niet uit te leggen dat we enorm enthousiast zijn over de potentie van dit nieuwe type glas. Later dit jaar gaan we bij ALL-IN GLAS de coating testen. Zo kunnen we een nog betere bijdrage leveren aan een duurzamer wereld, maar ook aan kostenbesparingen voor onze klanten.

Nieuwsgierig?

Later dit jaar vertellen we je meer over onze ervaringen. Ben je nieuwsgierig hoe je op korte termijn energiebesparend HR++ glas geplaatst krijgt in je woning met een scherpe afbetalingsregeling? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We vertellen je graag meer.