Wij glaszetters zijn fan van glas, dat mag duidelijk zijn. Glas is nu eenmaal een veelzijdig en fascinerend materiaal: van ramen tot drinkglazen, we kunnen niet zonder. Maar wist je dat er nog veel meer bijzondere eigenschappen en toepassingen van glas zijn die je waarschijnlijk nog niet kent? In deze blog delen we een aantal verrassende weetjes over glas.

1. Glas: zo oud als de geschiedenis zelf

Wist je dat glas al duizenden jaren oud is? De oudste glazen voorwerpen dateren van ongeveer 3.500 voor Christus en zijn gevonden in Mesopotamië. Glas werd oorspronkelijk gebruikt voor het maken van sieraden, kralen en kleine beeldjes, maar ontwikkelde zich al snel tot een essentieel materiaal in de bouw en het dagelijks leven.

2. Meekleurend glas

Er zijn speciale soorten glas, zoals fotochromatisch glas, dat van kleur verandert wanneer het wordt blootgesteld aan UV-licht. Dit type glas wordt vaak gebruikt in zonnebrillen en autoruiten. Omdat het zich automatisch aanpast aan de hoeveelheid zonlicht zorgt het voor optimaal zicht en beschermt het tegen schadelijke UV-stralen.

3. Bulletproof-glas: veiligheid op een nieuw niveau

Kogelwerend bestaat uit meerdere lagen glas en kunststof. Deze lagen zorgen ervoor dat het glas niet breekt wanneer het wordt geraakt door kogels of andere zware voorwerpen. Bulletproof-glas wordt vaak gebruikt door banken, in gepantserde voertuigen en in overheidsgebouwen om extra veiligheid te bieden.

4. Glasvezel: een revolutie in communicatie

Glasvezel heeft de communicatiewereld op z’n kop gezet, omdat het sneller en betrouwbaarder data verzendt dan traditionele koperdraadverbindingen. Dat gebeurt in de vorm van lichtsignalen. Het wordt onder andere gebruikt voor supersnel internet, telefonie en televisie.

5. Recyclen van glas: eindeloos herbruikbaar

Een van de meest indrukwekkende eigenschappen van glas is dat het honderd procent recyclebaar is, daarover schreven we al eerder een blog. Glas kan eindeloos worden gerecycled zonder verlies van kwaliteit of zuiverheid. Dit maakt het een milieuvriendelijk materiaal en draagt bij aan het verminderen van afval en de belasting van onze planeet.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe je het snelst energiebesparend HR++ glas geplaatst krijgt in je woning met een scherpe afbetalingsregeling? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We vertellen je graag meer.