Dit is wat duurzaam glas je oplevert in euro's

Het plaatsen van HR++ of triple glas is een behoorlijke investering, dat is zeker. Maar op de langere duur is het beter voor je portemonnee én voor het milieu. Een win-winsituatie. Welke aspecten moet je meenemen als je wilt weten wat duurzaam glas je uiteindelijk gaat opleveren?

Voors en tegens

We schreven al eerder over de voordelen die verbonden zijn aan het isoleren van je huis of bedrijf. Het kost wat, maar daar krijg je ook veel voor terug. Een lager gasverbruik, extra wooncomfort en je draagt bij aan het stabiliseren van het klimaat. Maar welke aspecten moet je in ogenschouw nemen als je wilt weten wat het je in euro’s gaat opleveren?

1. Het aantal vierkante meters glas

Hoeveel vierkante meters aan glas wil je vervangen? Een gemiddeld appartement heeft zo’n 20 m² glas, bij een vrijstaand huis zal dat aantal vele malen hoger liggen.

2. Het type glas dat je nu hebt

Stap je van enkel glas over op HR++ glas dan is de besparing vele malen hoger dan wanneer je de overstap maakt van dubbel glas naar HR ++ glas.

3. Het type woning

Hoeveel je bespaart op je stookkosten, hangt natuurlijk af van hoe veel je je huis verwarmt, maar het hangt ook af van het type huis dat je hebt. In een tussenwoning zal de besparing minder zijn dan in een hoekwoning of een 2-onder-1-kap. Heb je een vrijstaand huis, dan zal de besparing waarschijnlijk het grootst zijn, zo lezen we op de site van Milieu Centraal. Vervang je enkel glas door HR++ glas in een gemiddeld vrijstaand huis dan kan de besparing per jaar – bij een gasprijs van 3 euro/m3 – wel oplopen tot boven de duizend euro.

4. De subsidie die je kunt gebruiken

Via de ISDE-subsidie kun je zo’n dertig procent van de kosten terugkrijgen? De isolatiesubsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Laat je twee of meer maatregelen tegelijkertijd uitvoeren: dan is het bedrag dat je per vierkante meter kunt krijgen twee keer zo hoog. Wist je dat je glas ook op afbetaling kunt kopen?

5. De energieprijs

Natuurlijk hangt het bedrag dat je kunt besparen ook af van de prijs van elektriciteit en gas. Milieu Centraal rekent op haar site met twee mogelijke gasprijzen: 1,20 euro per kubieke meter en 3,00 euro per kubieke meter. Een optimistisch uitgangspunt. In december 2022 was de gemiddelde gasprijs al3,17 euro per kubieke meter. In januari 2023 lag die prijs bij de meeste aanbieders alweer iets lager, maar hoe die prijzen zich gaan ontwikkelen weet – helaas – niemand.

Nieuwsgierig?

Benieuwd wat jouw exacte energievoordeel is? Dat kun je eenvoudig berekenen in onze energievoordeelcalculator. Meer weten over hoe je het snelst energiebesparend HR++ glas geplaatst krijgt in je woning met een scherpe afbetalingsregeling? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We vertellen je graag meer.