Duurzaamheid en isoleren, dat zijn de grote thema’s voor corporaties vandaag de dag. Maar wat zijn de mogelijkheden en waar moet je aan denken? In deze blog nemen we je mee langs de belangrijkste aandachtspunten.

Standaard voor woningisolatie

Sinds 2021 geldt er een nieuwe standaard voor woningisolatie, voortgekomen uit het Klimaatakkoord. Deze standaard staat sinds augustus 2021 vermeld op het energielabel, als deze na 1 januari 2021 is vastgesteld. Een woning verliest warmte via buitenmuren, vloer, dak, ramen en deuren. Hoe beter een woning is geïsoleerd, hoe kleiner het warmteverlies. Dan is het mogelijk de woning met duurzame lage temperatuurbronnen te verwarmen. Ook geeft deze standaard woningeigenaren en verhuurders inzicht in het meest geschikte ventilatiesysteem voor de woning. Zo kun je je woningen(en) voorbereiden op een toekomst waarin verwarming zonder aardgas in de gebouwde omgeving de norm is. Een energieadviesrapport geeft inzicht in de huidige energieprestatie van uw woning, de mogelijke energiebesparende maatregelen en de kosten, baten en terugverdientijden van deze maatregelen. Behalve dat er een standaard is voor de woning als totaal, bestaan er ook streefwaarden voor de afzonderlijke bouwdelen van een woning. Zo geldt er voor ramen en kozijnen een isolatiestreefwaarde van 1,0 W/m²K, wat gelijkstaat aan triple glas in nieuwe kozijnen. De standaard houdt daarbij wel rekening met de bouwkundige kenmerken van een woning. Zo is de standaard van oudere woningen minder strikt. Zo hebben huizen van voor 1945 bijvoorbeeld vaak geen spouwmuur. Alles over de standaard is te vinden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Energielabel C of hoger

Ben je gebouweneigenaar en verhuur of verkoop je een woning of utiliteitsgebouw, zoals een kantoor, school of ziekenhuis? Dan moet je een geregistreerd energielabel daarbij beschikbaar stellen aan huurder of koper. Dat geeft aan hoe het gebouw verder kan worden verduurzaamd en hoe op energiekosten kan worden bespaard. Heb je geen geldig energielabel? Een energielabel is niet verplicht voor onder andere kerken, moskeeën en beschermde monumenten. Welk gebouw minimaal welk energielabel moet hebben en aan welke regels je moet voldoen, vind je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Goede ventilatie

Isoleren is dus enorm belangrijk, maar vergeet vooral ook niet te ventileren. Niet ventileren kan leiden tot schimmelvorming en verspreiding van bacteriën en virussen. Daarover schreef Berrie de Kruif, eigenaar van ALL-IN GLAS, al eerder een blog. Vocht en schimmel kan veroorzaakt worden bewonersgedrag, maar ook door bouwtechnische oorzaken. Aan het gedrag van de bewoners van je woning kun je 123 niet iets veranderen, maar zorg in ieder geval dat er geen bouwtechnische oorzaken zijn die tot schimmelvorming en ziekten kunnen leiden.

Nieuwsgierig?

Benieuwd welk energielabel jouw gebouw nu heeft? Doe de check op de website EP-online. Weten hoe je een energielabel aanvraagt? Dat lees je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Meer weten over hoe je het snelst energiebesparend HR++ glas geplaatst krijgt? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We vertellen je graag meer.