Ventilatieroosters zijn er om… te ventileren

De energieprijzen rijzen de pan uit en we halen alles uit de kast om te besparen. Korter douchen, de verwarming lager zetten, apparaten uitzetten die je niet gebruikt en de ventilatieroosters afplakken… In deze blog vertelt Berrie de Kruif, eigenaar van ALL-IN GLAS, waarom dat laatste niet zo’n goed idee is.

Houtrout en vochtproblemen

Onlangs kopte het AD ‘Het lijkt slim, maar dat is het ábsoluut niet: waarom je je ventilatieroosters niet moet afplakken’. Hoewel het heel slim is om naden en kieren met tochtstrips de dichten, is het absoluut af te raden om ventilatieroosters af te plakken. Om te beginnen kun je dan last krijgen van condensvorming en uiteindelijk van schimmel, houtrot en andere vervelende vochtproblemen. Dat geldt zeker niet alleen voor monumenten.

Gezondheidsproblemen

Wonen in een huis waar te weinig frisse lucht binnenkomt, kan ook leiden tot gezondheidsproblemen. Vocht en schimmel zijn slecht voor de luchtwegen en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Een half uurtje luchten is echt niet genoeg. In no time is de frisse lucht verdwenen en hopen vocht en stoffen zich alweer op in huis. Bovendien is de kans op een koolmonoxidevergiftiging groter in een slecht geventileerde ruimte.

De portemonnee

En dan is er natuurlijk nog de portemonnee… De reden waarom mensen ventilatieroosters afplakken is juist vanwege de stijgende energierekening, maar vochtige lucht is moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Dat betekent dus dat uiteindelijk het afplakken ook de energierekening geen goed doet.

Wat dan wel?

Op de site van Woonbewust, staan veel manieren om energie te besparen. Van het slim gebruiken van lampen tot een slimme thermostaat en van het gebruiken van energiezuinige apparaten naar korter douchen. Ook wij schreven al eerder een blog over energiearmoede en wat je kunt doen om op energie te besparen. Het juist isoleren van je huis of bedrijf brengt heel veel voordelen met zich mee. Het kost wat, maar daar krijg je ook veel voor terug. Extra wooncomfort, een lager gasverbruik – en daarmee een lagere energierekening – en je draagt ook nog eens bij aan het stabiliseren van het klimaat. Wist je dat je glas op afbetaling kunt kopen en dat via de ISDE-subsidie ook nog eens zo’n dertig procent van de kosten terug kunt krijgen? Het exacte energievoordeel kun je eenvoudig berekenen in onze energievoordeelcalculator.

Nieuwsgierig?

Meer weten over hoe je het snelst energiebesparend HR++ glas geplaatst krijgt in je woning met een scherpe afbetalingsregeling? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We vertellen je graag meer.