Glas-in-lood niet duurzaam? Fout!

Glas-in-lood bestaat al honderden jaren. De eerste glas-in-loodramen in kerken en kloosters dateren zelfs uit de zevende eeuw. Is glas-in-lood daarmee ouderwets en niet duurzaam? Zeker niet!

Van glas-in-lood naar driedubbel glas

Wij zijn fan van glas-in-lood. Het doet ons denken aan vakmanschap, aan tradities en aan eeuwenlange geschiedenis en het zorgt voor een bijzondere sfeer en prachtig licht in een ruimte. Die mening – of beter: dat gevoel – delen veel mensen met ons. Maar wist je ook dat je met de juiste technieken glas-in-lood je huis, monument of ander gebouw ook energiezuiniger kan maken? Elke ruit in een raam voegt een ​​nieuwe isolatielaag toe. Door een glas-in-lood-paneel voor een bestaand raam te zetten, maak je als het ware van enkel glas dubbel glas en van dubbel glas driedubbel glas. Je kunt ook glas-in-lood tussen dubbelglas (laten) plaatsen. De temperatuur tussen de glaslagen kan wel hoog oplopen, wat het glas-in-lood nadelig kan beïnvloeden.

Glas-in-lood-ramen als stroombron

Het kan nog veel duurzamer! Marjan van Aubel, Nederlands kunstenaar en ontwerper, won de WIRED Product Innovation Award 2016 met haar ‘Current Window’, een moderne versie van glas-in-lood. De gekleurde panelen van het glas zijn niet alleen een lust voor het oog, ze wekken ook elektriciteit op uit daglicht. Die stroom kan vervolgens worden gebruikt om apparaten op te laden via USB-poorten die in de vensterbank zijn geïntegreerd. De glaspanelen zijn gemaakt van kleurstofgevoelige zonnecellen (DSSC) die de eigenschappen van kleur gebruiken om een elektrische stroom te creëren – een techniek die is gebaseerd op het proces van fotosynthese in planten. Hoe groter het oppervlak, hoe efficiënter dit raam zal zijn als stroombron. Glaskunstenaar Sarah Hall ontwikkelde een vergelijkbaar concept. Toen de Kathedraal van de Heilige Familie in Saskatoon, Canada, haar vroeg drie nieuwe glas-in-loodramen te ontwerpen, combineerde ze deze oude glaskunstvorm met moderne zonnetechnologie. Het resultaat, bekend onder de naam ‘Light of Glory’, bestaat uit 54 glas-in-loodpanelen met duizend ingebedde zonnecelletjes. Of er een mooie toekomst is weggelegd voor deze glas-in-lood-oplossingen, dat is nog maar de vraag, maar inspirerend is het zeker.

Nieuwsgierig?

In ons glasatelier kunnen we verschillende kleuren en vormen glas door lood verbinden tot jouw gedroomde ontwerp. De mogelijkheden zijn oneindig. Vraag onze experts gerust naar de mogelijkheden en deel je wensen. Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We leren je graag kennen.