Hoe verbeter ik de isolatiewaarde van mijn monument?

Het energielabel houdt geen rekening met historische waarden van een monumentaal pand, daarom is voor rijksmonumenten, provinciale en gemeentelijke monumenten een energielabel niet verplicht. Toch zijn er maatregelen die je kunt nemen om de isolatiewaarde te verbeteren van je monument, ook als we specifiek kijken naar de raamisolatie. In deze blog noemen we er vijf.

1. Dicht de kieren, maar maak ze niet te dicht

Er zijn verschillende technieken om kieren rondom ramen te dichten. Let wel op, het is heel belangrijk om te blijven ventileren, omdat je anders last krijgt van houtrot en andere vervelende vochtproblemen.

2. Gebruik luiken en gordijnen

Veel historische gebouwen hebben luiken aan de binnen- of buitenkant van de ramen. Net als gordijnen helpen luiken de warmte binnen te houden of juist buiten.

3. Plak of span raamfolie

Met isolerende glasfolie verbeter je de isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas. Omdat het een stuk goedkoper is dan vacuümglas, kan het een aantrekkelijke keuze zijn.

4. Gebruik voor of achterzetramen

Voorzetramen zet je vóór je ramen, dat wil zeggen aan de buitenkant. Achterzetramen daarentegen is een extra raam dat je aan de binnenzijde van het bestaande raam plaatst. Hierdoor ontstaat er als het ware een dubbelraam zonder dat je iets aan de kozijnen hoeft te veranderen.

5. Gebruik dun isolatieglas of vacuümglas

Isolatieglas past niet zomaar in een historisch raam. Enkelglas, wat van oorsprong werd gebruikt in historische panden, is slechts 3 a 4 mm dik. Bij HR++-glas praten we al snel over drie centimeter. Gelukkig is er tegenwoordig ook dun isolatieglas, wat tussen de 7 mm en 14 mm dik is. De sponningen moeten dan alsnog worden aangepast, maar niet zo drastisch als met standaard HR++-glas en toch profiteer je dan van een aanzienlijk betere isolatiewaarde. Nieuw is vacuümglas, een ruit van slechts zes mm dik, met een isolatiewaarde die vergelijkbaar is met die van triple glas. Om het de karakteristieke uitstraling te geven die past bij een monument kun je zelfs voor een glasblad met een welvend oppervlak kiezen.

Nieuwsgierig?

Er zijn vandaag de dag veel mogelijkheden om historische gebouwen te verduurzamen, zonder af te doen aan de cultuurhistorische waarde. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed schreef er zelfs een hele gids over. Benieuwd hoe je je monument of historisch pand het best kun verduurzamen als het op de beglazing aankomt? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We vertellen je graag meer.