Wil jij je woning of pand verduurzamen? Verduurzamen is goed voor het milieu en je bespaart op de energiekosten. Maar daar moet je wel eerst een investering voor doen. Niet iedereen heeft dat geld zo maar voor handen. Gelukkig zijn er volop financierings- en subsidiemogelijkheden. Hier een overzicht:

ISDE-subsidie

Wil je je huis – beter – isoleren? Als je gebruik maakt van de ISDE-subsidie kun je tot zo’n dertig procent van de kosten terugkrijgen. Daar zijn uiteraard wel een aantal voorwaarden aan verbonden, daar lees je alles over op de site van Milieucentraal. Je kan subsidie krijgen voor de volgende vijf hoofdmaatregelen: spouwmuurisolatie, isolatie van de buitenmuur, dakisolatie of isolatie van de zoldervloer, vloerisolatie of bodemisolatie en HR++ of triple glas, kozijnpaneel of een isolerende deur. De ISDE-subsidie is een subsidie van de Rijksoverheid.

Investeringsaftrek

Ben je ondernemer, dan kun je gebruik maken van een investeringsaftrek, als je investeert in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie. Deze regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) maakt het mogelijk om tot 45,5 procent van de investeringskosten af te trekken van je fiscale winst. Het budget voor 2022 is € 149 miljoen. Je leest alles over deze regeling op de site van de RVO.

Investeringssubsidie

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kan je als ondernemer je gebouw of te verhuren woning verduurzamen met een warmtepomp, een zonneboiler of een centrale aansluiting op een warmtenet. Bovendien kan je tot eind december 2023 subsidie krijgen voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Financiering van maatregelen

Voor duurzame investeringen kun je als ondernemer natuurlijk ook gebruik maken van financiering. Daarbij kan je aanspraak maken op leningen met aantrekkelijke rentekortingen. Verschillende banken hebben hier speciale faciliteiten voor, zoals ING en ABN Amro. Ook verschillende provincies bieden regelingen aan, zoals het Energiefonds Utrecht en het Duurzaamheidsfonds van de provincie Noord-Holland.

Nieuwsgierig?

Meer weten over hoe je het snelst energiebesparend HR++ glas geplaatst krijgt in je woning met een scherpe afbetalingsregeling? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We vertellen je graag meer.