Energiearmoede? Zo ga je het te lijf

Energiearmoede is een hot topic vandaag de dag. Wanneer je energierekening zo hoog is, dat je de rekening niet kunt betalen, is er sprake van energiearmoede. Wat kun je doen om energiearmoede te voorkomen? We geven je onze 5 tips in deze blog.

1. Zet overheidsmaatregelen in

De overheid heeft verschillende maatregelen in het leven geroepen om de energierekening iets betaalbaarder te maken. Zo gaat de btw op energie per 1 juli voor een half jaar van 21 procent naar 9 procent. Hierdoor zal de energierekening met zo’n tien procent dalen. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik scheelt dit ongeveer twintig euro op maandbasis. Daarnaast krijgen alle Nederlanders een extra korting op de jaarlijkse eindafrekening van zo’n vierhonderd euro op energiebelasting. Wie een laag inkomen heeft – tot ongeveer 120 procent van het sociaal minimum – kan achthonderd euro energietoeslag aanvragen.

2. Gebruik tochtstrips en kit kieren en naden af

Door naden en kieren dicht te maken, bespaar je al snel zo’n zestig euro per jaar. Bekende plekken waar het kan tochten, zijn bij ramen en deuren, tussen het raamkozijn en de muur, op plekken waar leidingen de muur in- en uitgaan, tussen gipsplaten, bij de voordeur, de meterkast en de kruipruimte. Vergeet ook vooral de brievenbus niet!

3. Gebruik radiatorfolie

Radiatorfolie is goedkoop in aanschaf en helpt je, volgens Essent, al snel zo’n tien kubieke meter gas te besparen per jaar per vierkante meter radiatorfolie, als je muur niet extra geïsoleerd is. Is je isolatie wel goed, dan bespaar je ongeveer de helft. Is je radiator voor het raam geplaatst, dan bespaar je – bij dubbelglas – zo’n 25 kubieke meter gas per jaar. Bij enkelglas is dat het dubbele.

4. Isoleer vloeren, wanden en daken

Door vloeren, wanden en daken te isoleren, kun je aardig wat geld besparen. Hoe je zelf je schuine dak kunt isoleren, lees je op de site van Milieu Centraal. Heeft je huis een spouwmuur, dan is het vullen van die ruimte één van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. De investering verdien je in een jaar of drie terug. Door de vloer op de begane grond te isoleren hou je koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen. Wie een handige doe-het-zelver is, kan zelf de vloer isoleren.

5. Plaats isolatieglas

We schreven al eerder over de voordelen die verbonden zijn aan het isoleren van je huis of bedrijf. Het kost wat, maar daar krijg je ook veel voor terug. Een lager gasverbruik, extra wooncomfort en je draagt bij aan het stabiliseren van het klimaat. Wist je dat je glas op afbetaling kunt kopen en dat via de ISDE-subsidie ook nog eens zo’n dertig procent van de kosten terug kunt krijgen? Het exacte energievoordeel kun je eenvoudig berekenen in onze energievoordeelcalculator.

Nieuwsgierig?

Meer weten over hoe je het snelst energiebesparend HR++ glas geplaatst krijgt in je woning met een scherpe afbetalingsregeling? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We vertellen je graag meer.