Carbon footprint verkleinen? Kijk eens naar je ruiten

Nog even en de meeste bedrijven moeten minimaal van energielabel C zijn voorzien. Door over te stappen op energiebesparend HR+++ glas kun je snel grote stappen maken.

Bijdragen aan stabiliseren klimaat

In onze vorige blog vertelden we al wat de voordelen zijn van triple glas voor particulieren. Het zorgt voor extra wooncomfort, en maakt je woning al snel twee procent meer waard. Maar het belangrijkste is misschien wel dat je actief bijdraagt aan het stabiliseren van het klimaat door je gasverbruik te verlagen en de CO2-uitstoot te verminderen. Zeker dat laatste voordeel is natuurlijk ook heel interessant voor bedrijven.

Energielabel C verplicht

Vanaf 1 januari 2023 zijn kantoorpanden en andere utiliteitsgebouwen groter dan 100 m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Dat label – het derde van de zeven labels die de overheid uitgeeft – is lichtgroen en heeft een redelijk laag energieverbruik. Heb je dat label begin 2023 niet, loop je het risico een boete van maximaal 81.000 euro te krijgen en in het slechtste geval moet je zelfs je pand sluiten. Je kunt natuurlijk aan de slag met zonnepanelen, maar helaas loopt het elektriciteitsnet vol en is vaak voor extra zonnepanelen geen plaats. Een andere optie is het aanleggen van een groen dak, maar de kosten voor het aanleggen van zo’n dak zijn relatief hoog, net als het risico op lekkage door bijvoorbeeld wortelgroei. Na muur-, vloer- of dakisolatie is het plaatsen van driedubbel glas de meest efficiënte maatregel. HR+++ glas, bestaand uit drie glasplaten met daartussen een coating en isolerend edelgas, heeft de hoogste isolerende waarde die glas kan hebben.

Meer dan de helft voldoet (nog) niet

Nog maar iets meer dan tien maanden voor de verplichting ingaat en toch is een ruime helft van de kantoorpanden niet energielabel-C-waardig volgens de RVO. Twaalf procent heeft energielabel D of slechter en 44 procent heeft nog geen enkel label laten registreren. Hoe staat het met jouw energielabel?

Nieuwsgierig?

Benieuwd welk energielabel je kantoor nu heeft? Doe de check op de website EP-online. Weten hoe je een energielabel aanvraagt? Dat lees je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Meer weten over hoe je het snelst energiebesparend HR++ glas geplaatst krijgt? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We vertellen je graag meer.