Slim de weg op? Zo doen we dat!

Dagelijks gaan onze glasmonteurs het land in om klanten blij te maken. Om te zorgen dat dat op de meest optimale manier gebeurt, werken wij met een slim algoritme. Hoe dat werkt, vertelt Berrie de Kruif, eigenaar van ALL-IN GLAS, in deze blog.

Topografisch slimme planner

Als glaszetbedrijf moet je elke dag bedenken welke monteur naar welke klant moet, op welke dag en hoe laat. Dat brengt nogal een planning met zich mee. Vroeger werd die planning opgesteld door iemand die topografisch goed was onderlegd. ’s Ochtends kregen de monteurs een stapel met bonnen, dan gingen ze de weg op om de rittenlijst af te werken. Aan het eind van de dag kwamen ze terug met eenzelfde stapel ingevulde en afgetekende bonnen. Dat zorgde niet altijd voor de meest optimale manier van werken.

Slim algoritme

Inmiddels hebben we een speciaal systeem gemaakt waarin we alle opdrachten ingeven. Onze klanten krijgen een lijstje met mogelijke data en tijden voorgeschoteld waarop de monteur kan langskomen. Hun keuzes, adressen én de beschikbare monteurs worden door een slim algoritme gehaald en daar komt vervolgens de meest efficiënte route uitrollen. Dat kan betekenen dat onze monteurs een route voorgeschoteld krijgen die in eerste instantie niet heel logisch rijdt. Soms moet de één heel ver rijden, maar dat houdt dan ongetwijfeld in dat een ander een heel korte route heeft. Ons systeem kijkt naar de totale route. Ook al klopt het gevoelsmatig soms niet, als je naar de totale data kijkt van alle ritten, wordt er veel minder gereden. Het algoritme van Google werkt nu eenmaal beter dan het menselijk oog.

Gooi dat ding uit het raam

De monteurs vonden dat in het begin niet altijd leuk, dat ze een route voorgeschreven kregen door een algoritme. Sommigen werken al tien, twintig jaar als glaszetter, zo’n grote verandering is best lastig. Dat moet je als werkgever niet onderschatten en ook hierbij is het weer belangrijk dat je luistert naar je medewerkers. Zo kregen wij in het begin bijvoorbeeld klachten dat de tablet niet werkte. Dan kregen we een telefoontje van een verhitte monteur: ‘Ik gooi dat ding uit het raam!’ Bij nadere inspectie bleek de monteur dan niet te zijn ingelogd.

Samen beter

Ook hier geldt weer, als je begrip toont voor de strubbelingen en feedback serieus neemt, dan komt het wel goed. We hebben ook aan de hand van data laten zien dat de nieuwe manier gewoon werkt. Dan pakten we een oude route erbij en een nieuwe en lieten we zien hoe veel tijd de monteurs in totaal minder op de weg zaten. Als je medewerkers begrijpen waarom je iets doet en je luistert als werkgever naar hun wensen en klachten, dan word je samen beter.

Win-win

Onze monteurs wonen door het hele land. Vroeger kwamen ze ’s ochtends naar de zaak, om hun spullen uit het magazijn te halen en de auto’s te laden. Dan kregen ze de routes en gingen ze op pad. Nu krijgen ze routes voor twee dagen. Dat houdt in dat ze op weg naar het magazijn nog wat klussen kunnen doen, dan komen ze hier hun wagen laden en kunnen ze even lunchen – een belangrijk sociaal moment van de dag. Vervolgens gaan ze weer op pad en voert de route hen langs een aantal klanten richting huis. Zo zijn de monteurs eerder thuis en het is nog milieuvriendelijker ook. Win-win, toch?

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over de klantvriendelijkste glaszetter van Utrecht en wijde omgeving? Op zoek naar een glaszetter die transparant is in zijn processen, je de inzichten geeft om je doelstellingen te behalen en je taken uit handen neemt? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We leren je graag kennen, desnoods midden in de nacht.