Eerder deze maand verscheen het rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. De conclusies waren niet verrassend, maar wel verontrustend. De klimaatklok heeft al lang en breed twaalf uur geslagen. Een lichtpuntje: we kunnen het klimaat nog stabiliseren. Dan is het wel tijd voor flinke actie. Welke rol kan glas hierin spelen?

Pijnlijke conclusies

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), in het Nederlands de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering, is het internationale samenwerkingsverband van klimaatwetenschappers, opgericht door de Verenigde Naties. Op maandag 9 augustus publiceerde dit orgaan voor het eerst in acht jaar weer een klimaatrapport. De conclusies van het rapport liegen er niet om: de aarde warmt steeds sneller op en de mens is ‘onmiskenbaar’ de oorzaak. De aarde warmt sneller op dan verwacht en weersextremen, zoals hitte, droogte, overstromingen, nemen sneller toe dan op basis van eerdere rapporten kon worden verwacht. De valwind in Leersum was daar een spannend voorbeeld van. Maar er is gelukkig ook goed nieuws. De mens kan de klok ook stilzetten en glas kan daarbij een rol spelen.

Triple glas

Ooit was enkel glas de standaard: een enkele laag glas, die niet isoleert. Mid jaren 90 deed dubbel glas zijn intrede: twee lagen glas met een ruimte tussen de glasplaten. Dubbel glas heeft een matig isolerende werking. De opvolger van dubbel glas is hoogrendementsglas ofwel HR-glas. Dit glas is van een dun metaallaagje voorzien. Hoe effectiever deze coating, hoe beter de isolatiewaarde van het glas. Of het glas wordt aangeduid met HR, HR+ of HR++ ligt aan de spouwbreedte en spouwvulling. Hoe meer plusjes, hoe beter de isolerende werking. Inmiddels is triple glas in opkomst. Dit driedubbele glas – ook wel weergegeven met HR+++ – bestaat uit maar liefst drie glasplaten met een coating en isolerend gas ertussen, waardoor het extreem isolerend is. De prijs voor triple glas ligt iets hoger dan dubbel glas, maar de subsidie voor triple glas in nieuwe kozijnen ligt ongeveer drie keer zo hoog is als voor HR++-glas. Dus uiteindelijk kom je op een vergelijkbaar bedrag uit.

Energielabel C

Door te kiezen voor glas dat beter isoleert, hou je ’s winters de warmte binnen en zomers juist de warmte buiten. Maar er is nog een voordeel. Met ingang van 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Daarnaast streeft de overheid naar een CO2-arme gebouwde omgeving in 2050. Dat geldt ook voor bestaande bouw. Om te weten te komen welk energielabel je kantoor nu heeft, kun je kijken op de website EP-online. Moet je nog een energielabel aanvragen, schakel dan een energieadviseur in. Heeft jouw kantoorgebouw nog geen energielabel C – of hoger – dan is het tijd om energiebesparende maatregelen te nemen, zoals het aanbrengen van gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie en hoogrendementsglas.

Ook verduurzamen?

Meer weten over hoogrendementsglas? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We vertellen je graag meer.