Wat kunnen we leren van Leersum?

Vorige week stond het Utrechtse Leersum op zijn kop. Letterlijk. Een gigantische windhoos richtte enorme schade aan en windstuwdruk zorgde voor heel veel gesneuvelde ruiten. In deze blog vertelt Berrie de Kruif, eigenaar van ALL-IN GLAS, wat windstuwdruk is en waarom je het serieus moet nemen.

Paniek

Leersum was vorige week vrijdag in rep en roer. Bomen werden ontworteld, tuinstoelen en dakpannen vlogen door de lucht en deux chevaux Bernadette werd verpletterd. Het filmpje van Stephanie Boers ging viral. Heel Nederland – en ver daarbuiten – zag hoe de planten en stoelen door de tuin vlogen en de schutting heen en weer ging. Alles bezien vanuit het huiskamerraam, waar een klein jongetje zichtbaar in paniek raakte.

Windstuwmeting

In Leersum zijn heel wat ruiten gesneuveld. Dat had voorkomen kunnen worden als deze ruiten hadden voldaan aan de norm van windstuwmeting NEN2608. Als je een ruit laat plaatsen, moet altijd gecontroleerd worden voor welk gebied van Nederland de ruit is, welke windstuwdruk daar kan heersen en welke dikte glas je dan nodig hebt. Allereerst geldt: hoe groter de ruit, hoe dikker die moet zijn, dat is logisch. Maar als je in een gebied woont waar de winddruk hoger is, heeft dat ook gevolgen voor de dikte van de ruit. Is een gebied bebouwd, onbebouwd, wat is de afstand tot open water, wat is de hoogte van het gebouw, en zijn er wellicht nog andere drukverhogende factoren? Op basis van al die factoren kan een berekening worden gemaakt, waaruit een bepaalde dikte van de ruit komt.

Dat kan toch wel?

Als wij een order krijgen voor beglazing, checken we voor welk gebied van Nederland de order is en welke windstuwdruk daar kan heersen. Die berekening wordt – heel geavanceerd – automatisch uitgevoerd. Het kan dus voorkomen dat je bij één van onze collega’s een goedkopere ruit krijgt aangeboden. Maar zij maken niet die slimme berekening die wij maken. Er wordt al snel gedacht: Ach, een iets dunnere ruit, dat kan toch wel? Ja, dat kan ook wel, voor een jaar, voor twee jaar, voor tien jaar. Maar in het elfde jaar komt er misschien een valwind voorbij en gaat het fout. En dan blijft het misschien niet bij een verpletterde deux chevaux. Dat willen wij niet op ons geweten hebben…

Nieuwsgierig?

Zoek je ook een glaszetter die jouw veiligheid en de norm voor windstuwmeting serieus neemt? Op zoek naar een glaszetter die transparant is in zijn processen, je de inzichten geeft om je doelstellingen te behalen en je taken uit handen neemt? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We leren je graag kennen, desnoods midden in de nacht.