Thermische breuk. Wat is het en hoe kan je het tegengaan?

Een thermische breuk is een breuk in een ruit of ander glas als gevolg van een te groot warmteverschil. Het treedt op als er zonnewarmte op je ruit valt en een donker object voor zoveel warmteabsorptie zorgt dat de ruit te veel uitzet en knapt. Berrie de Kruif, eigenaar van ALL-IN-GLAS, vertelt wat een thermische breuk veroorzaakt en wat je ertegen kunt doen.

Thermische breuk als gevolg van te veel uitzetting

Als de zon op je raam valt en er staat of hangt een donker object achter het raam, zoals een donkere bloempot of donkere gordijnen, wordt de ruit plaatselijk te warm. Bij een toenemende temperatuur trillen de atomen of moleculen van een materiaal sterker, waardoor ze een grotere ruimte innemen: het volume van het materiaal wordt dan groter. Op die manier kan warmteabsorptie voor te veel uitzetting zorgen. Als de oppervlakte van de ruit die uitzetting niet toelaat, knapt de ruit. Vooral in het voor- en naseizoen, als de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groter zijn, gebeurt dit nogal eens.

Geen garantie

Een thermische breuk zorgt voor vervelende schade. Veel mensen denken dat dit onder de garantie valt. Ze denken dan dat de ruit van onvoldoende kwaliteit is geweest. Helaas werkt dit niet zo voor een natuurproduct als glas. Net zo goed als een houten tafel krom kan trekken door de vochtverdeling in het hout, kan een ruit knappen door te grote temperatuurverschillen. Dergelijke schade door invloeden van buitenaf, vallen buiten de garantie. Natuurlijk is een thermische breuk wel verzekerd en kan het voor verzekeraars een fikse schadepost vormen.

Wat te doen bij een thermische breuk?

Gelukkig kun je wel iets doen om thermische breuken te voorkomen. Ten eerste kun je kiezen voor gehard glas. Dit glas wordt gehard in een hardingsoven. Doordat de buitenkant van het glas sneller afkoelt dan de binnenkant van het glas, ontstaat er een constante spanning. Deze spanning zorgt voor meer weerstand van het glas. Gehard glas is echter duurder dan gewoon glas, en die meerprijs is niet verzekerd. Kies je toch voor gewoon glas, zorg dan dat je geen – donkere – spullen tegen het glas aanzet. Geen donkere luxaflex, geen zwarte hondenmand en leg niet de donkere kussens van de loungeset ‘even’ tegen je raam aan de binnenkant. Ik heb het zelfs een keer meegemaakt dat ik voor de vierde keer bij een gezin de ruit moest vervangen vanwege een thermische breuk. Pas de vierde keer diende de boosdoener zich letterlijk aan: een zwarte kater die lekker warm in de vensterbank lag te slapen. Dus heb je een zwarte kat, zorg dan voor een ander warm plekje in huis.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over de klantvriendelijkste glaszetter van Utrecht en wijde omgeving? Op zoek naar een glaszetter die transparant is in zijn processen, je de inzichten geeft om je doelstellingen te behalen en je taken uit handen neemt? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We leren je graag kennen.