Op vrijdagavond boodschappen doen. Op zondag bestellen bij Bol.com, want dan heb je het maandag al lekker in huis. De 24-uurseconomie is hot en happening. Maar wij draaiden al 24-uursdiensten voordat iemand er ooit van had gehoord. In deze blog vertelt Berrie de Kruif, eigenaar van ALL-IN GLAS, over piepers, buzzers en de allereerste ‘draagbare’ autotelefoon.

Altijd iemand naast de telefoon

Het is inmiddels 31 jaar geleden dat ik in de zaak kwam bij mijn schoonvader. Toen ik begon, draaide hij al jaren 24-uursdiensten. In z’n uppie, zonder mobiele telefoon of pieper. Hij zorgde gewoon dat er altijd iemand thuis was, naast de telefoon. Was hij het niet zelf, dan was het mijn schoonmoeder of zijn dochter – nu mijn vrouw –, en later ikzelf. Kwam er een melding, dan werd dat genoteerd en ging mijn schoonvader op pad. Was hij klaar, dan vroeg hij de klant of hij even naar huis kon bellen. Als hij mazzel had, kon hij naar huis en naar bed, had hij pech, dan ging hij – of later ik – naar de volgende nachtelijke klus.

Code 1? Sjaak bellen

Met de komst van de piepers kregen we al iets meer vrijheid. Op zo’n pieper, die je altijd bij je kon dragen, kon de verzender met een code aangeven wat er moest gebeuren. Code 1 was Sjaak bellen, bij code 2 moest je naar huis bellen, bij code 3 moest je ome Joop bellen. Later kwamen de buzzers, daar kon je al een woordje mee ontvangen, bijvoorbeeld een verkorte straatnaam en een huisnummer. Zelf was ik met mijn messagewatch van Casio een enorme voorloper: daarop kon je via een paging-dienst een berichtje ontvangen van 20 tekens.

Grote kruldraad en hoorn met lichtgevende toetsen

Begin jaren 90 schafte mijn schoonvader, als een van de eersten in Nederland, een draagbare autotelefoon aan. Draagbaar is een rekbaar begrip, heb ik toen geleerd. Die telefoon – met grote kruldraad en hoorn met lichtgevende toetsen – zat in een koffer met een grote batterij en daarmee kon je twee uur van huis. Na 12, 13 minuten bellen, was de accu leeg. Als je op pad ging, moest die koffer mee de auto in, dan klikte je de hoorn in een kastje in het dashboard en zo kon je bellen. Om te voorkomen dat de boel gepikt werd, moest je, elke keer als je ergens naar binnen ging, alles weer loshalen. Zo’n apparaat was hartstikke duur, mijn schoonvader betaalde er zo’n vijfduizend gulden voor. Maar het gaf ons wel enorme vrijheid, er hoefde eindelijk niet meer iemand angstvallig bij de huistelefoon te blijven zitten. Ineens konden we samen naar verjaardagen. En daar maakte je natuurlijk helemaal de blits met zo’n apparaat, zeker als je daar ook nog eens je autoradio naast legde. Sindsdien zijn de ontwikkelingen alleen maar sneller gegaan, en weten we niet beter meer.

Altijd bereikbaar

Inmiddels hebben we onze bedrijfsprocessen geoptimaliseerd en een enorme digitaliseringsslag gemaakt. Klanten kunnen zelf hun afspraken inplannen, en hebben inzicht in het hele traject. Dat is goed voor de klanttevredenheid, maar het scheelt ook de verzekeraar een hoop tijd en energie. En is er nood aan de man, dan zijn we nog steeds 24/7 bereikbaar. Als ik naar bed ga, schakel ik mijn telefoon door naar die van de dienstdoende monteur, en rond half 6 in de ochtend schakel ik die weer terug. Is er ’s nachts echt iets aan de hand, kunnen ze me altijd bereiken. Dat zit er nu eenmaal in.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over de klantvriendelijkste glaszetter van Utrecht en wijde omgeving? Op zoek naar een glaszetter die transparant is in zijn processen, je de inzichten geeft om je doelstellingen te behalen en je taken uit handen neemt? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We leren je graag kennen, desnoods midden in de nacht.