Hoe All-in Glas het glaszettersbedrijf van de toekomst werd

Al ruim vijftig jaar is All-in Glas een bekende naam op het gebied van het leveren, plaatsen en bewerken van glas voor particulieren en bedrijven. Begonnen met één man personeel vanuit een oud pakhuis, en inmiddels uitgegroeid tot een allround glaszettersbedrijf met glaszetters, timmermannen en glas-in-lood-makers. In deze blog vertelt Berrie de Kruif, eigenaar van het All-in Glas van vandaag de dag, over de geschiedenis en de toekomst van All-in Glas.

Van montagetimmerman naar fulltime glaszetter

All-in Glas zag in 1965 het levenslicht in het centrum van Utrecht. De toenmalige eigenaar runde de zaak alleen. Na een aantal jaar kon hij het niet meer alleen rooien en kwam mijn schoonvader in dienst. Eerst als hulpje op de zaterdagen, later maakte hij de overstap van montagetimmerman naar fulltime glaszetter. Op een goede dag vroeg de oorspronkelijke eigenaar mijn schoonvader of hij de zaak wilde overnemen. Daar had hij wel oren naar. Dat is inmiddels 33 jaar geleden.

Bij ome Joop op de wagen

Twee jaar later leerde ik mijn vrouw kennen. Ik was toen 19 en zat op de havo. School was niet heel erg aan mij besteed, ik werkte vooral graag en veel, in de middag na school en in de weekenden. Zo kwam ik bij mijn schoonvader in de zaak. Ik begon bij ome Joop, de broer van mijn schoonvader, op de wagen. Ome Joop was tien jaar ouder dan mijn schoonvader en kon niet alles meer, ik kon hem mooi helpen.

Met een bonnetje uit de TrosKompas naar de politieschool

Toen ik uiteindelijk klaar was met mijn havo, werd me gevraagd of ik fulltime in de zaak wilde komen. Ik vond het belangrijk eerst nog een vervolgopleiding te doen, maar wat? Ik heb toen een bonnetje uit de TrosKompas geknipt, de omroepgids van de AVROTROS. De politieschool zocht mensen, en dat leek me wel wat. Ik heb keurig mijn opleiding afgemaakt, en werd politie in Utrecht centrum. Ik werkte veel in de weekenden en ’s nachts en had daardoor overdag zeeën van vrije tijd. Stilzitten kon ik niet, dus ging ik wat bijklussen bij mijn schoonvader. Stiekem natuurlijk, want als agent mocht je geen nevenwerkzaamheden verrichten. Tot overmaat van ramp sneed ik flink in m’n arm. Daar heb ik wel gesodemieter mee gehad.

Planning

Zo heb ik dat er zeven jaar bij gedaan. Ik heb de eerste computer in de zaak gebracht, een website gelanceerd, en een boekhoudprogramma geïntroduceerd, samen met mijn vrouw die inmiddels ook in de zaak zat. Mijn schoonvader deed de administratie nog op stukjes gips. Bonnetjes werden op de glastafel gelegd. Als mevrouw Jansen belde waar mijn schoonvader bleef, dan werd stante pede het bonnetje van mevrouw Jansen uit de stapel gevist en daar ging mijn schoonvader, op een drafje naar mevrouw Jansen. Daar heb ik ook wat structuur in aangebracht.

Groei

Eind september 1998 werd mijn dochter geboren, begin 1999 nam ik ontslag bij de politie en heb ik de overstap naar de zaak gemaakt. Mijn schoonvader had een dubbele hernia, en vroeger betekende dat nog acht weken stilliggen. Langzamerhand heb ik alle taken van mijn schoonvader overgenomen. We zijn in korte tijd flink gegroeid, we gingen van twee naar vier auto’s. Maar al dat laden en lossen in de binnenstad van Utrecht, dat zorgde voor gedoe met de parkeerpolitie en maakte dat we zijn verhuisd. Inmiddels zitten we alweer 17 jaar op het bedrijventerrein Cartesiusweg.

Te veel ballen in de lucht

Al die tijd heb ik gedraaid met personeel, ook mijn vrouw heeft nog lang in de zaak gezeten. Maar op een gegeven moment kwam ik op een punt dat ik dacht: ik kom met mijn kennis en opleiding niet meer verder. Meer dan de zes auto’s die we hadden, ging niet, meer ballen kon ik niet in de lucht houden. We begonnen fouten te maken, en ik was alleen nog maar bezig met randzaken, gedoe met personeel, met de planning, en niet meer met het echte werk: glaszetten. Wat ik nog het ergste vond: ik kon niet meer voldoen aan de verwachting van onze klanten. Mensen van vandaag de dag zijn gewend aan de snelheid en service van bol.com. Je bestelt ’s avonds om 11 uur iets, om 2 over 11 heb je een bevestiging, om kwart over 11 krijg je een mail dat je bestelling is verzonden en als je wakker wordt heb je een berichtje hoe laat je pakketje wordt geleverd. Dat is niet haalbaar in onze business. Dacht ik.

Nieuwe start

Ik zei tegen mijn vrouw: ‘Ik stop ermee’. Ik heb het bedrijf te koop gezet op bedrijventekoop.nl. Daar kreeg ik wel wat reacties op, maar niet dat wat ik voor ogen had met de zaak. Tot ik halverwege 2019 met Erik van HSDK Consultancy in gesprek kwam. Zij waren naar aanleiding van een eerdere ervaring op zoek naar een bedrijf om in te participeren. We hadden direct een goede klik en – belangrijker nog – zij wilden precies datgene waar ik naar op zoek was: van All-in Glas een toekomstbestendig bedrijf maken door de inzet van technologie. Eind 2019 zijn we van start gegaan.

Digitaliseringsslag

Naar mijn beste weten zijn wij het enige glaszettersbedrijf, en misschien wel het enige bedrijf in de bouw, dat het doet zoals wij het doen. We hebben onze bedrijfsprocessen geoptimaliseerd en een enorme digitaliseringsslag gemaakt. Voorheen was het hele traject, van opdracht tot oplevering, een zwart gat voor de klant. Nu kunnen klanten zelf hun afspraken inplannen, ze weten precies waar in het traject ze zich bevinden, en op de dag van levering krijgen ze een gerichte tijd door waarop wij langs komen. Dat is goed voor de klanttevredenheid, maar ook in geval van verzekeringswerk scheelt het de verzekeraar een hoop tijd en energie.

Bouwer

Dankzij deze stap vooruit kunnen we weer groeien. Ik ben een bouwer, als het kabbelt, ben je me kwijt. Dit is wat ik wilde: prikkels, nieuwe dingen, blije klanten. Afgelopen week hebben we de elfde bus aangeschaft en we zijn behoorlijk aan het uitbreiden, in plaats van alleen de regio Utrecht bedienen we nu het hele midden van het land, in een straal van 60 kilometer om Utrecht heen, zelfs tot aan de Duitse grens kun je ons vinden. En deze ontwikkeling stopt voorlopig nog niet, als het aan ons ligt.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over de klantvriendelijkste glaszetter van Utrecht en wijde omgeving? Op zoek naar een glaszetter die transparant is in zijn processen, je de inzichten geeft om je doelstellingen te behalen en je taken uit handen neemt? Neem contact met ons op via mail of bel naar 030 231 06 94. We leren je graag kennen.